Chlebek Naan z kolędrą

Chlebek Naan z kolędrą

SKŁADNIKI :
250 g mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
łyżeczka sody
łyżeczka suszonych drożdży
25 g masła
90 ml mleka 1,5 %
80 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki kolendry
łyżka sezamu

Przygotowanie

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, sodę i suszone drożdże. Na małej patelni lub w rondelku roztapiamy masło – studzimy, a następnie łączymy z mlekiem. Na suchej patelni prażymy ziarna kolendry, kiedy lekko się zarumieni i poczujemy aromat przekładamy do moździerza i ucieramy na proszek (jeśli nie mamy moździerza możemy użyć wałka do zmiażdżenia ziaren). Do misy z suchymi składnikami powoli wlewamy mleko z masłem cały czas zagniatając/miksując ciasto. Następnie dodajemy jogurt naturalny, 2 łyżeczki kolendry i wyrabiamy ciasto przez 6 minut. Kulę z ciasta przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy podłużny placek, który lekko wałkujemy. Tak przygotowane chlebki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, nakłuwamy delikatnie widelcem i posypujemy odrobiną kolendry i sezamu wgniatając je w ciasto. Chlebki przykrywamy ściereczką na 20 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chlebki przez 10 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
(przepis z internetu) ale zainspirował mnie program Pana Makłowicza

dodane na fotoforum:

domi73

domi73 2012-08-19

Zdolniacha :)

lila08

lila08 2012-08-19

wypróbuję...wyglądają apetycznie :)

dodaj komentarz

kolejne >