kuchnia

kuchnia

strucla drożdżowa ze śliwkami polana lukrem gruszkowym i polewą czekoladową z orzechami

alelen

alelen 2010-03-22

wyglada to bardzo apetycznie

tuurma

tuurma 2010-03-22

a ten lukier groszkowy gdzie? pod czekoladą?
a w ogóle - dawaj przepis, a nie gołe zdjęcie. gdybym nie upiekła wczoraj czekoladowych ciastek to właśnie wżerałabym się w monitor :)

placeko

placeko 2010-03-22

przepis pamiętam z głowy bo już dwie upiekłam bo pierwszą zjedli w tempie natychmiastowym
1. rozczyn drożdżowy : pół szklanki mleka , 4 dag drożdży, łyżeczka cukry i łyżka mąki - mleko podgrzać zalać drożdże z cukrem i mąką rozmieszać - po 10 minutach już napewno rozczyn urośnie
Potem : półtorej szklanki maki pszennej, 5 dag masła, szczypta soli , pół szklanki cukru i 3 żółtka do tego dodać rozczyn
wymieszać łyżką , potem wyrobić rękami ( ja dodawałam mąki do czasu aż się nie przyklajało do rąk ciasto - potem ciasto na blat posypany mąką i zrobić taki dużu placek rekami podusić ( wszystko zależy jaką masz blaszkę - to taki placek jak długa blacha , placek smarujesz np. powidłami i zawijasz w rulonik , blachę wykładasz papierem do pieczenia posmarowanym oliwą , wkładasz struclę i do piekarnika na 50 minut 180stopni
polewasz czym chcesz - lukier gruszkowy : szklanka cukru , pół szklanki wody to zagotować i dodać dwie łyzki powideł gruszkowych, wymieszać - jak wyjmiesz struclę z ...

emmi1

emmi1 2010-03-22

hymmmm...

tuurma

tuurma 2010-03-23

aaargh... grUszkowy lukier, jakoś przeczytałam "groszkowy" i szukam tych groszków i nic :) swoją drogą obcięło końcówkę przepisu, ale sedno się ostało.

placeko

placeko 2010-03-23

to dokończę ;)
jak się wyjmie strucle z piekarnika to najpierw polewa gruszkowa a na nią polewa czekoladowa
Ja wczoraj zrobiłam strucle z brzoskwiniami z puszki i niczym nie polewałam - też pyszna - tylko te brzoskwinie troszkę widelcem podusiłam

dodaj komentarz

kolejne >