Bajaderka:
10 paczek herbatników po 100g
1 duży dżem śliwkowy lub wiśniowy
3/4 szkl. cukru
4 łyżki cacao
1 kostka margaryny
2/3 szkl. mleka( w przepisie było wody, ale ja dałam mleko)
100 g rodzynków
1 zapach rumowy lub arakowy lub migdałowy.
Dodatkowo dałam garść orzechów włoskich i szklankę wiśni ze spirytusu.
Cacao, cukier, mleko, margarynę zagotować do rozpuszczenia, troszkę przestudzić i dodać dżem, rodzynki, 7 paczek połamanych herbatników oraz zapach. Pozostałe 3 paczki herbatników rozłożyć jako spód ciasta, wyłożyć na nie masę, poczekać aż wystygnie i wstawić do lodówki.
Smacznego:))
jagodaa 2010-02-01
o Ty leniuszku!!! ja do bajaderki dwa placki piekę, ale pewnie i Twój pis wypróbuję... całkiem apetycznie wyglada
davie 2010-02-02
Wygląda bardzo ciekawie...dziękuję za przepis.
Spróbuję Ewuniu wykonać to ciasto. Pozdrawiam.
ewusia 2010-02-07
Ciasto wygląda bardzo apetycznie,
kiedyś może sama je zrobię?
Pozdrawiam Ewuniu serdecznie, życzę dobrej niedzieli.