1 lub 2 bakłażany
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 pieczarki
1 pomidor
pół papryki
dwa plasterki serka topionego odtłuszczonego
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kilka plasterków szynki lub kawałak kuraka lub jakieś inne mięsiwo
sól, pieprz ewentualnie jakieś ziółka
Bakłażana nacinamy wzdłuż, wszerz lub w poprzek, solimy, pieprzymy i nacieramy przecierem pomidorowym.
Pomidory, paprykę, pieczarki, czosnek, cebulę i szynkę kroimy w plasterki i wkładamy w tego naciętego bakłażana.
Do środka wkładamy też paseczki z jednego plastra serka, drugi plaster dokładamy na koniec pieczenia. Tak przygotowanego bakłażana
należy zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez ok 40 min. 10 min. przed końcem pieczenia
należy dodać resztę serka topionego i przyrumienić.
dodane na fotoforum:
cuisine 2010-03-02
zajrzyj do mnie:
http://www.garnek.pl/cuisine/7143014/baklazan-faszerowany-zapiekany-z
maxmen 2010-03-17
Tez robię podobnie:
http://www.garnek.pl/maxmen/4243168/baklazan-z-tuluzy-a-la-calisia