Sok z pokrzywy
300-500 g młodych listków pokrzywy z samych wierzchołków rośliny
1 litr schłodzonej wody mineralnej
100-150 g cukru
sok z połowy cytryny
kawałek (1 cm) korzenia imbiru (można ominąć)
lód (do hartowania i do podania)
Świeżo zebraną młodą pokrzywę (trzeba zbierać w grubych rękawiczkach lub przez karton) przelać na sicie wrzątkiem i natychmiast przełożyć do przygotowanej miski z lodem. Mamy się pozbyć włosków z kwasem mrówkowym, a nie ugotować pokrzywę.
Zahartowane listki wrzucić do blendera, zalać częścią wody mineralnej, dodać sok z cytryny, posiekany imbir i dokładnie zmiksować. Następnie sok pokrzywowy przecedzić, dolać resztę wody i rozpuścić w nim cukier. Podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu i plasterkami cytryny lub jadalnymi kwiatkami.
dodane na fotoforum: