Młode liście lip są bardzo smaczne, swoją delikatnością porównywalne wręcz z sałatą. Mają słodkawy smak i lekko śluzowatą konsystencję. Nawet późnym latem młode liście pojawiają się na odroślach u nasady pnia. Nagie liście lipy drobnolistnej są smaczniejsze od często włochatych liści lipy szerokolistnej. Ze zmielonych orzeszków lipowych robiono podobno rodzaj czekolady. Z lip (podobnie jak z brzóz) można otrzymywać wiosną sok (o smaku słodkiej wody) który można zagęścić do słodkiego syropu.
Sałatka z liści lipy - Zbierz młode liście lipy i opłucz je w wodzie. Poszarp je na mniejsze kawałki. Dodaj dressing - trochę oliwy, octu, soli i pieprzu. Ostrożnie z octem, bo liście nie mają wyraźnego smaku i może całkiem zniknąć w smaku dressingu. Podczas zbierania wydaje się że liści jest więcej - po poszarpaniu i dodaniu sosu liście oklapną. Jeśli nie masz wprawy w ocenie objętości sałaty - zbierz trzy razy więcej liści.
Łyko lipowe nadaje się na plecionki - maty, koszyki.
dodane na fotoforum: