Trawa cytrynowa to zioło, o podłużnych liściach, wyglądem przypominających trawę. Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa, którą należy rozgnieść, aby wydobyć całą głębię smaku i zapachu. Trawa cytrynowa jest bardzo popularna w kuchni południowoazjatyckiej, zwłaszcza tajskiej, a także na Karaibach. Ma niezwykły smak i aromat, przypominający cytrynę, ale bez jej kwaskowatości, za to z nutą imbiru. Świeżą trawą cytrynową wzbogaca się smak zup, curry, sałatek, marynat oraz aromatyzuje napoje, likiery i desery. Suszoną można dodać do herbaty. Często używa się jej w postaci sproszkowanej, ale od niedawna w Polsce można zdobyć świeżą. Świeżą trawę cytrynową można przechowywać w lodówce, szczelnie owiniętą nawet do 2-3 tygodni albo zamrozić (wtedy nawet dłużej). Jej smak przypomina cytrynę z domieszką imbiru. Trawa cytrynowa ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze.
Pięknego popołudnia:)
dodane na fotoforum:
niko53 2015-09-12
piękne , pozdrawiam serdecznie ,życzę miłego wieczoru :)))
dana02 2015-09-12
Dobry wieczór!
Życzę spokojnego wieczoru i dobrej nocy:)