Mój nowy nabytek

Mój nowy nabytek

Trawa cytrynowa to zioło, o podłużnych liściach, wyglądem przypominających trawę. Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa, którą należy rozgnieść, aby wydobyć całą głębię smaku i zapachu. Trawa cytrynowa jest bardzo popularna w kuchni południowoazjatyckiej, zwłaszcza tajskiej, a także na Karaibach. Ma niezwykły smak i aromat, przypominający cytrynę, ale bez jej kwaskowatości, za to z nutą imbiru. Świeżą trawą cytrynową wzbogaca się smak zup, curry, sałatek, marynat oraz aromatyzuje napoje, likiery i desery. Suszoną można dodać do herbaty. Często używa się jej w postaci sproszkowanej, ale od niedawna w Polsce można zdobyć świeżą. Świeżą trawę cytrynową można przechowywać w lodówce, szczelnie owiniętą nawet do 2-3 tygodni albo zamrozić (wtedy nawet dłużej). Jej smak przypomina cytrynę z domieszką imbiru. Trawa cytrynowa ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze.

Pięknego popołudnia:)

dodane na fotoforum:

majaha

majaha 2015-09-12

Samych pięknych chwil życzę... pozdrawiam..

kuba52

kuba52 2015-09-12

Ciekawa trawa - nie znałam jej.

niko53

niko53 2015-09-12

piękne , pozdrawiam serdecznie ,życzę miłego wieczoru :)))

dana02

dana02 2015-09-12

Dobry wieczór!
Życzę spokojnego wieczoru i dobrej nocy:)

catrin

catrin 2015-09-12

Lubię piwo o smaku trawy cytrynowej.

rylla63

rylla63 2015-09-12

Pierwszy raz słyszę o takiej roślinie...
Pozdrawiam cieplutko, Lucynko!

lda60

lda60 2015-09-12

chciałabym mieć...

extensa

extensa 2015-09-12

znam trawę cytrynową z programów kulinarnych, życzę powodzenia w hodowli:)

dodaj komentarz

kolejne >