1 mała główka kapusty włoskiej
3 cebule
10 dag orzechów włoskich
4 kawałki polędwiczek wieprzowych
(po 15 dag każda)
8 łyżek masła
8 plastrów wędzonego boczku
1/2 szkl. sherry
1/2 szkl. rosołu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
tarta gałka muszkatołowa
sól,biały pieprz
8 zewnętrznych liści kapusty krótko obgotować w osolonej wodzie.
Polędwiczki obsmażyć na maśle z każdej strony na rumiano.
Cebule pokroić na grube kawałki i usmażyć na tym samym tłuszczu,przestudzić i zmiksować.
Orzechy posiekać i połączyć z cebulą.
Doprawić solą i pieprzem.
Każdą polędwiczkę zawinąć w 2 plastry boczku.
Złożyć po dwa liście kapusty i posmarować je masą orzechowo-cebulową,ułożyć mięso i zawinąć w rulonik.
Podsmażyć na 4 łyżkach masła,wlać sherry i rosół.Dusić na małym ogniu ok pół godziny.
Resztę kapusty pokroić i podsmażyć (w innym rondlu)ok.3 min , zalać niedużą ilością wody,osolić.
Krótko poddusić i doprawić gałką muszkatołową.
Roladki wyjąć. Mąkę rozprowadzić z wodą,zagęścić sos,doprawić.
Roladki podawać z sosem i kapustą.
beata3 2012-03-10
BUZIACZKI NA NOC
msciwa 2012-03-11
wooow!! ale pychotki--a dla mnie tez cos sie znajdzie Wiolu?..
Witam cieplutko życząc wspaniałej i pogodnej niedzieli......
ewulka1 2012-03-11
Mam i polędwicę i kapuchę muszę koniecznie wypróbować Twój przepis....Bo wygląda bardzo apetycznie....:))
msciwa 2012-03-26
Pozdrawiam cieplutko Wiolu..
Niech dzionek, który się zaczął przyniesie Ci same radosne chwile
Jest wiosna - pora radości a dzisiejszy dzień spędzaj mile....
zafira1 2012-04-17
A co Ty kącik smakosza założyłaś ??? Pffffff, i weź tu kobieto schudnij przy Tobie ;p