Przed zjedzeniem ;))

Przed zjedzeniem ;))

SZARLOTKA POD PIERZYNKĄ
Składniki:
-3 szkl mąki
-5 łyż cukru
-25 dag margaryny
-5 jaj
-1 budyń (dowolny)
- mały cukier waniliowy
-3 łyż kwaśnej śmietany
-2 łyżecz proszku do pieczenia
-2/3 szklanki cukru
-1 kg jabłek
-cynamon i cukier do smaku

Mąkę , proszek, 5 łyż cukru, cukier waniliowy, margarynę, śmietanę i żółtka zagniść na gładką masę. Podzielić na 3 czsci , 2 z nich włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować na przygotowaną blaszkę . Jabłka zetrzeć na tarle i doprawić cukrem i cynamonem. Wyłożyć na ciasto jabłka i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier , na koniec ubijania dodać budyń. Wylać na starte ciasto i na pianę zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec ok. 45 min.