Barbera
Jest to szczep uprawiany w wielu miejscach na świecie, ale najlepsze wina daje w północnych Włoszech. Ponad 50% produkcji win w Piemoncie i południowo-zachodniej Lombardii to właśnie wina z tej odmiany. Szczególnie w Piemoncie - gdzie przez miejscowych winiarzy tradycyjnie nazywany jest "la" Barbera - daje świetne wina porównywane z winami z odmiany Nebbiolo, jednak łatwiejsze do picia, o mniejszej zawartości tanin, bardziej owocowe o wysokiej kwasowości (dlatego ważny jest długi okres dojrzewania winogron).
Pochodzenie szczepu nie jest do końca znane. I chociaż wiadomo, że jest on bardzo starym, starożytnym szczepem, to pierwsza, udokumentowana wzmianka o Barberze pochodzi z XVII w. Ten dokument przechowywany jest w ratuszu miasta Nizza Monferrato. Kiedy w 1798 roku, w Turynie dokonano pierwszej klasyfikacji odmian piemonckich, Barbera również znalazła się pośród nich.
dodane na fotoforum: