Mam w ogródku jeszcze marchew i seler naciowy, więc postanowiłam wykorzystać kończące się plony. Zupka z kaszą jaglaną (ugotowaną osobno) i ciecierzycą. Bardzo smaczna, pożywna i rozgrzewająca w zimne dni. Polecam!
Zamiast ciecierzycy można użyć soczewicy - tej nie trzeba namaczać przez 12 godzin), lub gotowej ciecierzycy z puszki.
Do garnka wlewamy trochę oliwy, podsmażamy posiekaną cebulke, potem rozgnieciony czosnek, dodajemy trochę sosu sojowego do smaku (niekoniecznie jak ktoś nie ma). Zalewamy wodą. Wrzucamy odcedzoną ciecierzycę (tą z puszki wrzucamy do ugotowanej już zupy), lub przepłukaną soczewicę. Solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie, listek laurowy i troszkę kurkumy. Gotujemy ok 20 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojoną cienko marchewkę, małe kawałki selera, łyżkę masła.
Oprószamy koperkiem lub inną zieleniną, dodajemy troszkę octu balsamicznego. Do miseczki wkładamy wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną i zalewany zupką.
dodane na fotoforum:
wygorz 2014-02-16
Uwielbiam, a jeśli mogę polecić, to dodaj do gotowania odrobinę papryczki chilli /trzymam w zamrażarce i w razie potrzeby nożem przycinam cieniutko/. Również szczypta kminu rzymskiego delikatnie "podpieczonego' na patelni wzbogaci smak i nada charakter południowej kuchni :)