Magdalenki
1 mały jogurt naturalny (może być brzoskwiniowy lub cytrynowy, jeśli ktoś znajdzie)
2 szklanki mąki, 1,5 szkl. cukru, szklanka oleju, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, otarta skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny, szklanka płatków owsianych, 1/3 - 1/2 szkl. łuskanego słonecznika, kilka łyżek siemienia lnianego.
Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej, makę, proszek do pieczenia i resztę składników. Zmiksować dokładnie.
Na blasze układać papierowe foremki do babeczek i wlać ciasto. Do około 2/3 wysokości foremki. Pieć 20-25 minut w 120 st. do zrumienienia.
Można zamiast "dodatków owsianych" upiec zwykłe babeczki, dodając 1 szklankę mąki więcej.
Do pieczenia polecam silikonowe formy
dodane na fotoforum:
olik55 2011-06-29
Oj Agatko, miałabyś 100 punktów!
To ulubione ciastka francuskiego szwagra.
Miłego dnia :)
batroja 2011-06-29
ponętnie wyglądają,
jedną ukradnę i zjem. Dzięki za przepis.
paubia 2011-06-30
MMm jeśli smakują jak wyglądają to muszą być boskie ;)
danka1 2011-07-11
fajne - muszą być pyszne.
shanii 2011-07-12
mniam ...
annaaa 2011-09-19
wyglądają smakowicie...pozdrawiam Anka