Naszło mnie dzisiaj przy tej ponurej pogodzie ..na coś co bardzo mi smakowało w Anglii..a tu kupić nie mogę.):Więc postanowiłam sobie zrobić pyszności...:)))) I udało się...jest pyszny..choć może nie wygląda to rewelacyjnie ...;)
SKŁADNIKI:
Baza
25 dag ciecierzycy (chickpea)
2 duże łyżki tahini
1/2 - 3/4 szklanki oliwy
sok z 1 cytryny
3 małe lub 2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
Opcjonalnie
inne przyprawy do smaku (kolendra czy ostra papryka)
dowolone, ulubione składniki (ja użyłam suszonych pomidorów i czarnych oliwek)
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciecierzycę należy namoczyć na kilka godzin, można pozostawić w wodzie na całą noc.
2. Gotujemy ciecierzycę, aż ziarna staną się miękkie.
3. Ciecierzycę miksujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, można zostawić trochę wody, w której ciecierzyca się gotowała i/lub dolać więcej oliwy. Oliwę wlewamy stopniowo, małym strumieniem, caly czas miksując, tak aby masa się nie zważyła.
4. Doprawiamy do smaku i dodajemy pozostałe, ulubione składniki.
5. Przechowywać w lodówce.
Humus jest jedną z najpopularniejszych arabskich przekąsek. Jest spożywany z chlebkiem typu pita, lub nabierany na kawałki warzyw.
Teraz pozostaje nam podgrzać chlebek pita lub zrobić małe chrupiące grzaneczki. Humus doskonale komponuje się z ciepłym pieczywem. Smacznego!
evita 2012-02-19
Humus, to inaczej próchnica... też ma taką nazwę...:)))
nie jadłam tego dania... Reniu, miłego wieczorku...
ewulka1 2012-02-19
To i ja będę go usiała kiedyś zrobić,bo coraz częściej widzę Humus na garnuszku...
beata3 2012-02-19
miłego wieczorka życzę
maria10 2012-02-19
....nigdy czegoś takiego nie jadłam...... przepis odpisałam i będę chciała spróbować zrobić..... składniki wszystkie lubię..... więc i tę pastę na pewno polubię.....:))))
magdabo 2012-02-19
Super , przepis zapisałam ... dzięki Reniu !