No i zachciało mi się...

No i zachciało mi się...

nie ma jak słodkości na chandrę..
Pieczone pączki..trochę mniej kaloryczne;))

Paczki" z piekarnika
Skladniki:
maka pszenna [500 g]
drozdze [14 g] (2 opakowania =14 gram drozdzy instant)
mleko [250 ml]
margaryna [80 g] (polecam Kasie)
sól (szczypta)
cukier [80 g]
marmolada (marmolada lub dzem (oby nie konfitura bo bedzie wyplywać ja dałam czekoladę..;)
cukier puder (do posypania po ostygnieciu)
Przygotowanie:
Podobno tlusty czwartek powinien byc TLUSTY i prawdziwy paczek smazony na smalcu :P
Ja jednak polecam lzejsza a równie smaczna wersje paczków.
Moja propozycja to delikatne ciasto z lekko wyczuwalna nutka drozdzowej jagodzianki.


Przygotowanie:
Do maki dodac sypkie drozdze i szczypte soli. Wymieszac...

Maslo roztopic najlepiej w mikrofali i przestudzic.
Podgrzac mleko ja tez w mikrofali bo szybciej, musi byc letnie dodac cukier- polaczyc.

Do suchej mieszanki dodac mleko i ostudzone maslo....
Wyrobic dobrze ale lekko nie zagniatac zbyt dlugo ciasto ma byc pulchne ;)
Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. na ok 1h

Przygotowac blache wylozyc papierem do pieczenia...

Ciasto wyrobic ponownie...
I rozwalkowac ciasto swietnie sie formuje jest puszyste i nie lepkie.

Rozwalkujemy na ok 3-4mm nie za grubo i nie za cienko.
Wycinamy duza szklanka jak na pierogi placki do srodka dajemy nadzienie .

Sklejamy dobrze jak pierogi i formujemy paczka "grzbiet paczka" dajemy na "plecy " i lekko formujemy ksztalt.

Kladziemy na blache z papierem ja pieklam 2 blachy.

Piec w nagrzanym piekarniku 200-220ºC przez ok 10-15 minut. az beda rumiane.

ewulka1

ewulka1 2013-02-06

I tu masz rację Reniu...A co jest w nich w środku..??????

reni1

reni1 2013-02-06

zrobiłam parę z marmoladą..ale większość jest z czekoladą...;)To tak na szybko ..na dzisiejszą zachciankę..

mpmp13

mpmp13 2013-02-06

Dlatego mogę je jeść..bo są" lżejsze...." innych z cukierni ..itp..niestety nie!

mondia

mondia 2013-02-06

wykorzystam przepis...

reni51

reni51 2013-02-06

z piekarnika? może kiedys zrobię bo tradycyjnych smażonych na oleju nie potrafię...

stogr

stogr 2013-02-06

No i kto tu robi smaki ?:))) Ciekawa jest ta wersja pączków pieczonych. Pozdrawiam!

mandii

mandii 2013-02-06

ja pączusie kulałam ;)

maria57

maria57 2013-02-06

też takie zrobię, dziękuję za przepis

irenam

irenam 2013-02-06

To pewnie jutro sprobuję tego przepisu.

lila08

lila08 2013-02-07

hmmm... z piekarnika ? a to coś nowego...wykorzystam :)))

magdabo

magdabo 2013-02-07

Wyglądają smakowicie
i przez Renię wypiekane
będzie bardzo słodki czwartek
bo pączki pięknie podane ...))

Też takie kiedyś robiłam , obecnie od kilku lat robię pączki z ziemniakami ...

isia222

isia222 2013-02-07

wyglądają super!!!

maria57

maria57 2013-02-07

czy to pomyłka, czy rzeczywiście bez jaj?

reni1

reni1 2013-02-07

ja piekłam bez jaj..i wyszły najlepsze są świeże tak jak każda drożdżówka..

dodaj komentarz

kolejne >