Przepis podstawowy..
Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
2-3 łyżki ketchupu (może być też gęsta śmietana 18% lub majonez)
10dkg sera żółtego startego na grubej tarce
10-15 dkg szynki w plastrach
jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
sól,pieprz,czosnek
Wykonanie:
Ciasto francuskie posmarować ketchupem,delikatnie doprawić solą,pieprzem , czosnkiem granulowanym,posypać połową sera,położyć szynkę pokrojoną w paseczki i posypać resztą sera. Zwinąć w roladę,włożyć na chwilę do zamrażalnika (będzie nam ją lepiej kroić). Schłodzoną roladę kroić w plastry i układać na blasze do pieczenia.Posmarować roztrzepanym jajkiem , wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 20 minut.Smacznego.
Ja dodałam podsmażone pieczarki ,ser mozzarelle..i troszkę sera wędzonego na smak..i czerwoną cebulkę.