czas na przetwory ..naszło mnie dzisiaj na pichcenie..i mam swój ketchup...z cukinii...oczywiście przepis na garnuszku znalazłam..dziewczyny tak kochane że podają..lila08
ketchup z cukinii :
1,5kgcukini obranej i oczyszczonej z miąższu ,3 duże papryki czerwone,0,5kg cebuli ,wszystko pokroić ,posypać solą -1łyżka,wlać 100-150mlwody i gotować wszystko aż się rozpadnie i odparuje płyn, ,zmiksować ,dodać przyprawy : 1 szkl.cukru ,0,5szkl octu10%,600g przecieru pomidorowego ,1 łyżeczka papryki słodkiej,1 łyżeczka curry,0,5 łyżeczki pieprzu czarnego ,3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ,ew dosolić jeszcze ,gotować 20-25 min ,przelać do małych słoiczków ,pasteryzować 10 min
reni51 2016-10-03
z cukinii to nie robiłam ale słyszałam że dobry.
Ja przerobiłam 15 kg pomidorów, ma więc zapas na zimę.
maria10 2016-10-03
..... no tak kto jak kto ale Ty nie możesz ani 5 min. odpocząć.... nie możesz pracować w ogródku bo pada to wymyśliłaś sobie gotowanie.... podziwiam Cię pracusiu.... z Ciebie to taka mróweczka..... a z cukinii to jeszcze nie robiłam... serdeczności ślę:)))))
evita 2016-10-04
Podziwiam Cię Reniu... masz tyle pracy w ogrodzie...
i jeszcze na zaprawy masz czas... ja po śmierci Męża wyrzuciłam słoje
i teraz nie robię zapraw... tylko kilka zostawiłam tak na wszelki wypadek... :)
reni1 2016-10-04
Ewuś zrobiłabym więcej ale nie mam gdzie trzymać..brak mi piwnicy...dawniej robiłam masę różnych przetworów jak mieszkałam w bloku..