maria57 2014-07-09
oczywiście konfiturę różaną
a może jakąś nalewkę
a może jakiś odświeżacz powietrza
a może ususzyć, włożyć do woreczka i całość do szafy ubraniowej
mirka48 2014-07-09
Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):
100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)
200 g cukru
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
1. Płatki róży obieramy z białych ogonków.
2. Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.
3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.
4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.
Konfitura z płatków róży
Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa....zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem
maria10 2014-07-09
.... bardzo lubię rogaliki i pączki z nadzieniem różanym...... a ten smak już czuję patrząc na te płatki.... pozdrawiam Cię Reni bardzo gorąco i życzę dużo słońca ..... u mnie dziś go brak i pada ..... mam więc czas aby Was odwiedzić:))))))
ewci1 2014-07-09
Slyszalam ze mozna zrobic cukier rozany,sama co roku sie do tego przymierzam ,ale jakos nigdy nie doszlo do skutku..:)