U Marii skosztowałam pasty sezamowej i bardzo mi smakuje. Dzisiaj postanowiłam pod jej nadzorem zrobić pastę dla siebie- do domu.
Ziarna sezamu są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom.
Właściwości lecznicze sezamu znano już w starożytnych Indiach, skąd powędrował na Bliski Wschód, do Afryki i pozostałych regionów Azji. W XVII jego zdrowotne działanie odkryto w Stanach Zjednoczonych. Obecnie sezam jest znany na całym świecie. Znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni, gdzie wykorzystuje się ziarna sezamu, które - w zależności od gatunku - mają kolor biały, czerwony, brązowy lub czarny. Największą popularnością cieszą się dwie odmiany - biała i czarna. Biały sezam charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem.Ziarna praży się na patelni, w garnku z grubym dnem lub na blasze w średnio rozgrzanym piekarniku. Ziarna należy często mieszać, aż do czasu, gdy nasiona staną się złote i sypkie. Następnie, jeszcze przed utarciem ziaren, mieszaninę należy odstawić do wystygnięcia. Potem należy rozetrzeć blenderem.WSPANIALE SMAKUJE posmarowany na chlebie razowym polany odrobiną miodu.
zofiam 2016-08-06
Zapewniam,że pasta sezamowa jest bardzo smaczna.Ja też jadłam ją wyprodukowaną przez Marysię
beata1 2016-08-06
Życzę spokojnego i pogodnego dnia
wypełnionego tylko dobrymi chwilami...
Superowa focia.....
anita591 2016-08-06
Cieplutko pozdrawiam znajomych i tych którzy mnie odwiedzają , życzę miłego i udanego weekendu.
maria10 2016-08-07
....ale smaczności tam robicie..... ciekawa jestem tej pasty.... czy jeszcze czegoś się tam dodaje???? ..... pozdrawiam:)))))