pomiędzy wyjazdami robię przetwory na zimę(co zdążę) Po raz pierwszy robiłam korniszony z miodem. najpierw zrobiłam tylko 4 słoiki i bardzo nam smakowały więc dzisiaj razem z córką zrobiłyśmy ich 17(jeszcze trzeba zapasteryzować)
Jeśli ktoś zainteresowany podaję przepis:
Korniszony z miodem
3-4 kg drobnych ogórków
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
12 łyżek cukru
1 czubata łyżka soli
ziele angielskie
gorczyca
pieprz w ziarenkach
liście laurowe
Dodatkowo:
koper ogrodowy
chrzan
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć,odciąć im końce,pokroić.
2. Zagotować zalewę i wyłączyć. Do wrzątku dodać olej i miód.
3. Do słoików włożyć ogórki, po gałązce kopru, kawałek chrzanu i zalać gorącą zalewą.
4. Słoiki pasteryzować 15-20 minut.
maria57 2016-08-13
zrobiłabym, ale miód najbardziej lubię na chlebie i szkoda mi go pakować w przetwory
,,przerabiam,, od dziś drugi słoiczek z tych od Ciebie - pyszny jest