sos słodko-kwaśny-polecam
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona duża
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy- niekoniecznie
1/2 łyżeczki chili
3 ząbki czosnku wyciśniętego
2 łyżki musztardy
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka wegety
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
3 szklanki cukru
1/2-3/4 szklanki octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać ze skórki, pokroić. cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami posolić-gotować na wolnym ogniu około godziny.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i paprykę i dodać pozostałe składniki(oprócz mąki ziemniaczanej). Gotować na wolnym ogniu około 1/2 godziny. Mąkę rozrobić w soku z ananasa i na końcu dodać do sosu.
Gorący sos wkładać do słoików. Odstawić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia-nie pasteryzować.