czyli wenecka zupa z makaronem i fasolką;) moje skladniki prosto z włoch synek mi podarowoł;)
30 dag fasoli typu borlotti
15 dag wędzonego boczku
1 por
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego z liśćmi
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki
1 łyżka oliwy
30 dag krótkiego makaronu
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę moczymy przez noc, gotujemy do miękkości, nie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, pora i marchewkę w talarki, seler, czosnek i natkę grubo siekamy. Wszystko wrzucamy do garnka z łyżką oliwy i podsmażamy na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy fasolę z wodą, w której się moczyła, przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy 45 minut. Miksujemy część fasoli i wrzucamy z powrotem do garnka. Doprowadzamy zupę do wrzenia, wrzucamy suchy makaron i gotujemy dalej na małym ogniu, mieszając, aż makaron będzie gotowy. Podajemy zupę z dodatkiem oliwy i czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.
kropka7 2014-11-28
O! jest przepisik, więc jak zbrakło to sobie nagotuję
w swoim nie takim pięknym, ale bez dziury garnku ;))))
wygląda tak smacznie, że już jestem głodna:))))