SMACZNEGO:)))

SMACZNEGO:)))

i... barszcz ukrainski wg przepisu mojej ukrainskiej kolezanki Ludmily... zapewniam - PYCHA! :)... choc troche odmienny od tego, co my nazywamy barszczem ukrainskim ;)
OK - podaje wiec przepis, zaznaczajac, ze (jak mnie pouczyla Ludmila) barszcz ukrainski, to nie zupa, to "BORSZCZ"!;)... czyli wg ukraincow, prawie swietosc, ktora nalezy przygotowywac calkowicie zgodnie z receptura, nie ma tu miejsca na dowolnosci lub modyfikacje, a jego smak zalezy glownie od scislego zachowania proporcji pomiedzy poszczegolnymi skladnikami.
Kiedy tylko napomknelam jej o fasolce w barszczu... prawie na mnie nie "napadla" - do barszczu ukrainskiego nigdy fasoli, ani Jaska, ani zadnej innej :)
Po tym przydlugim wstepie, jeszcze dluzszy przepis:
Barszcz ukrainski (wg przepisu mojej ukrainskiej kolezanki Ludmily)

Okolo:
50 dkg miesa wolowego
40 dkg bialej kapusty
30 dkg buraczkow czerwonych
40 dkg ziemniakow
1 korzen pietruszki lub kawalek selera naciowego
2 marchewki
1-2 cebule
5-6 zabkow czosnku

Ddodatkowo:

Przecier pomidorowy +- 2-3 lyzki
Olej slonecznikowy
5 dkg masla
1 lyzka octu
1 lyzka cukru
1-2 lyzki maki do zasmazki
Ziele angielskie, pieprz w ziarnach i mielony, liscie laurowe, sol.

Ugotowac mieso z dodatkiem soli – wyjac z wywaru jak bedzie miekkie.
Na patelnie wrzucic pokrojone w slupeczki buraczki, dodac ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolac bulionu miesnego i duscic, az buraczki beda pol miekkie.
Na drugiej patelni podsmazyc pokrojona w kostke cebule i marchew oraz seler lub pietruszke w cienkie slupeczki.
Do bulionu wrzucic pokrojone w srednia kostke ziemniaki – zagotowac i dodac poszatkowana kapuste. Gotowac mniej wiecej 15 minut, po czym dodac zawartosc obu patelni., pieprz, angielskie ziele i liscie laurowe. Gotowac nastepne 15 min. Na koniec dodac zasmazkezrobiona na masle i na koniec czosnek, zgnieciony i roztarty z sola.
Pokroic mieso w kawalki i dodac do zupy, lyb – jesli wieksze plastry – bezposrednio na talerz. Podawac z dodatkiem smietany, dodanej juz na talerzu.

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2009-01-26

Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje. ;)))

lojune

lojune 2009-01-26

Widze ze obiadek gotowy , to moze wpadne do Ciebie Gosiu :)

tomaszy

tomaszy 2009-01-26

Jednak ten kurczak pieczony mi lepiej podchodzi.Pozdrowienia

iwmali

iwmali 2009-01-26

Małgosiu mogłabym poprosić o przepis na barszczyk,który uwielbiam?

zmijka2

zmijka2 2009-01-26

Nowy tydzień otworzył swoje podwoje
a więc uśmiechaj się rano,
uśmiechaj się wieczorem,
uśmiechaj się przez cały dzień
do wróbli na dachu, do życia,
do słońca i do mnie uśmiechaj się.

joten46

joten46 2009-01-26

Małgosiu, proszę o przepis.

lodzia

lodzia 2009-01-26

Małgosiu, ja też poproszę o przepis... wygląda pysznie i pewnie tak smakuje... pozdrawiam milutko

etka42

etka42 2009-01-26

Dzięki za przepis. Lubię nowości i ugotuje sobie taki borszcz

annada

annada 2009-01-26

Wygląda pysznie.

morti

morti 2009-01-26

Dzięki Małgsiu za podzielenie się przepisem, pozdrawiam i życzę miłego popołudnia :-)

mgydi

mgydi 2009-01-26

Witaj :-)!!! Ostatnio tak mnie ktoś przekarmił, że na nic już nie mam ochoty :-), ale muszę przyznać wygląda apetycznie :-)

domelos

domelos 2009-01-26

mniam, mniam :)

jolkas

jolkas 2009-01-26

Dobry barszczyk, wygląda apetycznie........wypróbuję przepis.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

barossa

barossa 2009-01-27

dziękuję za przepis,muszę spróbować:)

kjaniec5

kjaniec5 2009-01-27

Ale super pomysl z tym przepisem.
Pozdrawiam.

brethil

brethil 2009-01-27

Tak mnie wzięło, że jak nic zrobię dzis barszcz ukraiński wg tego przepisu:)
Pozdrawiam.

iwmali

iwmali 2009-01-27

Dzięki Gosiu! Ale,że się fasoli nie daje to aż mnie zatkało!

anaks

anaks 2009-01-28

nigdy takiego nie gotowalam, ale może kiedyś wolną chwilą

joten46

joten46 2009-01-29

Jest świetny!

dodaj komentarz

kolejne >