... prosze sie czestowac - drozdzowki z budyniem
Drożdżówki z budyniem
*********************************
Składniki:
1 Cukier wanilinowy
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
4 łyżki cukru
100 g stopionego masła
1/2 szklanki podgrzanego mleka
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
Nadzienie:
2 Budynie o smaku śmietankowym
3 szklanki mleka
100 g rodzynek
1 łyżka masła do posmarowania blachy
Jak przyrządzić:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki. Nadzienie: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego Budyniu dodać rodzynki. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180?C piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. Czas oczekiwania: około 60 minut. Czas pieczenia: 20 minut.
Smacznego:)))
dodane na fotoforum:
oli74 2009-02-14
Ja poproszę o przepis!
Mniamniuśnie wyglądają i pewnie mniamniuśnie smakują :) ZEGNAJ DIETO CUD!!!!.NA GARNKU TO PO PROSTU NIEMOŻLIWE:(
luna19 2009-02-14
no prosze !! jakie fajne rzeczy wypiekasz..
może dołączycz do naszego garnkowego kulinarnego forum?
http://garkulinar.jun.pl
tylko kulinaria ... i wymiana przepisów
isia222 2009-02-14
skoro podałaś przepis to wypróbuje jak mąż przyjedzie, jak mu zasmakują, w co nie wątpie to nazwę je Drożdżówki RITY :)
maxmen 2009-02-14
Oooo..... to muszę pokazać mojej małżonce. ;)
Do tego nie mam serca, choć jeść to coś uwielbiam.
Wolę zrobić jakąś goloneczkę, to bardziej męskie. ;)))