Marmelada z czerwonej cebuli... znakomity dodatek do serow i mies :)
Gdyby ktos mial ochote "poeksperymentowac... podaje przepis ;)
Marmelada z cebuli
1 kg czerwonej cebuli – najlepiej “di Tropea”
2 dl octu jablkowego lub winnego, byle o zdecydowanym smaku
4 listki laurowe
500 g cukru
2 kopiaste lyzeczki soli
Obierzcie i oczysccie czerwona cebule. Pokrojcie ja na plasterki 2 mm i nastepnie na polowe, tak by „niteczki” nie byly zbyt dlugie. Wlozcie do pojemnego pojemnika lub naczynia (min.4 litry) stalowego lub z innego materialu, byle nie aluminium, ktore reaguje a octem. Dodajcie ocet i sol i listki laurowe, wymieszajcie dobrze, nakryjcie przykrywka i pozwolcie by sie macerowalo przez 3-4 godziny lub troche wiecej, byle nie mniej niz 3 godz. Po tym czasie dodajcie cukier wymieszajcie dobrze i pozostawcie pod przykryciem na dalsze 4-5 godzin. Po tym czasie zauwazycie, ze cebule reagujac z octem, sola i cukrem, wypuscily duza ilosc soku. Postawic naczynie z cala zawartoscia na dosc mocnym ogniu i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc lekko plomien i gotowac przez ok. 50 min. mieszajac od czasu do czasu dla cebuli di Tropea i troche ponad godzine, dla innych gatunkow cebuli. Pod koniec gotowania, marmelada bedzie jeszcze troche plynna, ale tak wlasnie ma byc.
Przelozcie jeszcze taka bardzo goraca mase go sloiczkow, napelniajac je na wys. 1 cm. od gory, zakreccie dobrze, obracajac natychmiast „do gory nogami”, zostawiajac je w tej pozycji, poki nie beda chlodne. Nadaja sie do konsumpcji, zaraz po ochlodzeniu.
Z podanej wyzej dozy produktow, otrzymacie 2 sloiczki srednie o pojemnosci 3 dl i jeden mniejszy.
Porady:
Najbardziej wskazanym do tego rodzaju produktu, jest cebula czerwona di Tropea, mozna jednak uzyc rowniez innej - podobnego typu (najlepsze gatunki o ksztalcie podluznym, gdyz ta okragla jest zbyt mocna i wodnista)
Przed gotowaniem mozna dolozyc do zmacerowanej masy rodzynki i cynamon, pinoli, lub kilka kropli esencji smakowej np. pomaranczowej lub malinowej. Nie zalecane jest zwiekszenie dozy cukru, natomiast mozna zwiekszyc do 2 i ½ dl, ilosc octu, lecz rowniez w tym wypadku zalezy to od tego, czy ocet jest mniej lub bardziej „mocny”.
Swietne jako dodatek do serow, glownie tych srednio lezakowanych (szczegolnie owczych!) i mies ... super do tych z grila.
dodane na fotoforum:
tessub 2009-07-13
robie rozne marmalady ale takiej jeszcze nie robilam. Mazna zrobic eksperyment tylko poprosze o przepis
cortina 2009-07-13
nooooo, jedna, ostatnia mi się ostała.... bronię jej jak niepodległości przed wrzuceniem do smażenia, bo surowa jest przepyszna !!!!!!
t1234 2009-08-21
ja napewno to zrobie:) wczesniej poprosilam o przeis a tu juz jest gotowy:) dziekuje berdzo:)