Na 4l garnek 1 kg mąki ok 3 szklanek wody 3/4 szklanki zakwasu żytniego .1 łyżka soli .Ziarna wg gustu Cisto ma być dosyć gęste !.Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i zostawiamy do wyrośnięcia.Znowu mieszamy i wykładamy do namoczonego garnka wyłożonego papierem i natłuszczonego olejem -WAŻNE! Gdy ciasto wyrośnie wkładamy do zimnego ! piekarnika i pieczemy ok godziny w 200 st.Jeśli w zamkniętym garnku to po 40 minutach otwieramy ,żeby się zrumienił .Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.Ten chleb można piec również w foremkach :)wtedy na 2 dość długie biorę 1,20 mąki .Mąki mieszam zależnie od tego czy chcę bardziej razowy czy nie .Można dodać 1/3 pszennej 1/3 żytniej chlebowej i 1/3 żytniej razowej ,można dodać orkiszowej itp.
razdwa3 2016-09-27
Ten jeszcze fajniej wygląda.... :)
betaww 2016-09-28
No tak.....Wszystko cacy. Trzeba jeszcze tylko umieć zrobić zakwas........A ja co nie tęga w tym jestem......
Pozdrawiam serdecznie...***
amirki 2016-09-28
Postaram się pamiętać o zakwasie. Niedługo przywiozę z warsztatów. Ciągle zamęt wokół mnie. Bogu dziękuję, że pamiętam o karmieniu psa i rodziny. O sobie niekoniecznie.