Surówka chińczyka
Surówka chińczyka przepis:
1 ćwiartka kapusty (ok. 0,5 kg)
1 średnia marchewka
50 ml oleju rzepakowego
50 ml octu ryżowego
50 ml cukru (45 gram lub 10 łyżeczek)
0,5 dużej główki czosnku
1/4 łyżki soli
Realizacja:
kapustę umyć pod kranem, sparzyć, gdy liście zrobią się ładne zielone to obrać pierwsze wierzchnie i wyrzucić, kapustę osuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć kapustę na 4 części, z jednej ćwiartki usunąć głąb i poszatkować cienko kapustę na mandolinie, dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Przygotować zalewę - sól, ocet, cukier podgrzać w rondelku i rozpuścić składniki, wlać olej i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciepłą zalewą zalać surówkę. Wymieszać i schłodzić. Przechowywać w lodówce w słoiku max tydzień. Do surówki można dodać co się lubi dodatkowo np. słodki sos chili, imbir, orzechy, pieprz, lub 1/4 łyżeczki oleju sezamowego. Smacznego!