sos pieczeniowy - szynka wieprzowa, gulasz wieprzowy

sos pieczeniowy - szynka wieprzowa, gulasz wieprzowy

sos: usmażyć mięso wieprzowe mocno na oleju (400-600 gram, gulaszowe), posolić, dodać kucharka i mielonej słodkiej papryki dodać kilka cebul (4-5) pokrojonych w kostkę (można również dodać startą marchewkę), chwilę jeszcze smażyć, następnie przykryć przykrywką i dusić godzinę na bardzo małym płomieniu, po około godzinie dolać 3 szklanki wody i dusić dalej pół godziny. Gdy mięso będzie się ładnie rozrywało zaciągnąć wodą (400 ml) wymieszaną z mąką tortową i łyżką Maggi lub zrobić zasmażkę z mąki. W razie gęstnienia dolewać zimnej wody. Dusić jeszcze z 10 minut razem z mięsem.

sos idealnie komponuje się z kaszą jęczmienną, kopytkami (szagówkami), kluskami śląskimi, kluskami na parze, czeskimi knedlikami.