Pasztet dietetyczny Dukanowy
To mój pierwszy w życiu pasztet.Niestety z powodu mojej diety do pasztetu nie mogłam dodać regularnej słoniny.Pasztet wyszedł smaczny,tylko trochę suchy(brak tłuszczu).Jednak będąc na diecie wszystko smakuję super.
Składniki:
0,5kg wołowiny gulaszowej
0,5kg pręgi wołowej
0,5kg wątróbki kurzej
0,5kg cielęciny karkowej
0,5kg piersi z kurczaka
2 jajka
Włoszczyzna bez kapusty
Cebula
Gałka muszkatałowa
Liście laurowe
Ziele angielskie
Pieprz kolorowy
Ziarna jałowca
Bułka żytnia
Mięsa myjemy i oczyszczamy.Wszystkie rodzaje miesa,oprócz wątróbki zalewamy wodą,solimy,dodajemy część ziaren ziela i liście laurowe)i gotujemy 35min.,pierś z kurczaka wyjmujemy po 15min.(ponieważ nie potrzebuje dużo czasu).Następnie włożyć oczyszczoną włoszczyznę i gotować kolejne 40min.Wyjmujemy wszystko z bulionu i studzimy.Trochę bulionu wlewamy do małego garnuszka i obkotowujemy krótko wątróbkę.Kiedy wszystko(razem z włoszczyzną)będzie zimne,zmielić na małych oczkach w maszynce.Na koniec zmielić namoczoną bułkę.Do masy mięsnej dodać jajka,świeżo zmielony pieprz,jałowiec,ziele angielskie i świerzo startą gałkę muszkatałową.Wyrobić gładką masę.Wyłożyć papierem forme keksówkę i jedną mniejszą niż keksówka,nałożyć masę mięsna i wyrównać wierzch.Piec w 180st.C 90min.
lidka2 2010-04-03
Spotkałam dzisiaj kurczaka
Co po baziach skakał.
Za nim kurka podążała
I pisanki malowała.
Wtem baranek się ukazał
I życzenia złożyć kazał:
Szczęścia i radości moc
Na tą Świętą Wielką Noc!
klaudyn 2010-04-03
Z okazji Świąt Wielkanocnych,
życzę wszelkich łask Bożych,
pogodnych, zdrowych świąt
i pomyślności w życiu osobistym.
życzy- Kamila
wieska1 2010-04-03
Na stole święcone, a obok baranek,
Koszyczek pełny barwnych pisanek
I tak znamienne w polskim krajobrazie
W bukiecie srebrzyste, wiosenne bazie.
Zielony barwinek, fiołki i żonkile
- Barwami stroją uroczyste chwile.
W dom polski wiosna wchodzi na spotkanie,
Gdy wielkanocne na stole śniadanie.
pasztet bardzo pyszny...pozdrawiam świątecznie
reni1 2010-05-05
Wszystko pycha ale tej skórki z Kurczaka to bym Ci nie radziła więcej...dodawać najgorsze świństwa właśnie w skórce są......sorry ale to prawda:)