Mój osobisty wypróbowany przepis:
*40 dkg białego półtłustego lub tłustego sera
*4-5 średnich ugotowanych ziemniaków
*2 jajka
*6-8 łyżek mąki (w zależności jak bardzo ser jest wilgotny)
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ser i ugotowane ziemniaki zemleć przez maszynkę do mięsa, dodać jajka i obie mąki, w razie potrzeby dosolić. Dobrze wyrobić ciasto, nie powinno ono być zbyt zwarte.
Formować małe wałeczki i kroić jak na kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 min od wypłynięcia.
Ja podaję z przesmażoną na masełku bułeczką tartą i cukrem.
dodane na fotoforum:
maxmen 2011-01-17
Pychota...:)))
beata3 2011-01-17
smacznego
kot54 2011-01-17
Pyszne......:))
ale ja takich nie umiem robić,a szkoda,nigdy mi nie wyszły (mamałyga)
na talerzu.
krynia2 2011-01-17
Zgadzam sie........pychota...............
tati40 2011-01-17
przepis na dobry poniedzialek!!!-tańcz i uśmiechaj się będąc szczęśliwą...
serdecznie pozdrawiam miłego dzionka
pozd i buziaczki zostawiam..buziolki
kwakwa 2011-01-17
uwielbiam!!!naucz mnie robić! masz jakiś szczególny przepis? pamiętam jak babcia nam zawsze robiła w wakacje i to był jedne z najpysznijeszych obiadków. ;))
roll46 2011-01-19
Pycha!
danka1 2011-01-21
Też je lubię i robię podobnie