Ciasto:
-400 g mąki
-2 jajka
-5 dkg drożdży
-łyżeczka cukru
-kilka łyżek mleka
-2-3 łyżki oliwy
-2 łyżeczki vegety
-czubata łyżka oregano
-czubata łyżka bazylii
-gazowana woda mineralna
Ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki rozrobić i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn drożdży i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
Nadzienie:
-parówki
-ser żółty
-cieniutkie plasterki bekonu
-sos pomidorowy (dwie łyżki ketchupu+2 łyżki koncentratu pomidorowego +łyżeczka granulowanego czosnku+ łyżeczka bazylii)
Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na grubość ok 1,5-2 cm, podzielić na porcje. Mnie z tej ilości wyszło 16 rolldogów, dawałam po pół parówki berlinki, które są dość długie.
Każdy kawałek ciasta posmarować sosem pomidorowym, ułożyć na tym plasterek sera, na to bekon i parówkę. Dokładnie zwinąć i zlepić ciasto. Górę posmarowałam żółtkiem i piekłam w piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 minut.
dodane na fotoforum:
beata3 2011-01-27
smacznego
gotujmy 2011-01-27
Luuuuuuuubię !!!!
kot54 2011-01-27
Super jedzenie........
kiedyś robiłam parówki owijane ciastem takim jak na pizzę....
jak byś mogła dać pod fotką przepis,będę wdzięczna....:)
lila25 2011-01-28
przepis juz skopiowalam , swietny !!