ewusia 2010-01-28
Kapitalnie wygląda to leśne runo...ciekawie i oryginalnie.
Patrzę i podziwiam....:))))
runoles 2010-01-28
RE. Masz rację Smyku, po zasięgnięciu informacji o grzybach to jest KANIA. DZIĘKUJĘ:)))))))))
Sorki Ewuniu ,że wprowadziłem Cię w błąd nie świadomie.
Dzięki Wam za wpisiki.. Pozdrawiam:)))
gosiak7 2010-02-03
a kania czy sowa co to za różnica,,,,,,,to grzyb i to grzyb ważne by był smaczny:))))
kroton5 2011-01-28
Zdecydowanie Czubajka kania (Macrolepiota procera)
Warto wiedzieć, że Czubajka kania posiada dwa sobowtóry:
1.Czubajka czerwieniejaca (Macrolepiota rhacodes)
2.Czubajka czerwieniejąca odmiana ogrodowa (Macrolepiota rhacodes var.bohemica), choć coraz częściej można ją spotkać także w lesie.
Rosnąc na starych śmietnikach może pobierać z gleby szkodliwe związki chemiczne. A sama może posiadać takie same toksyny jak muchomor zielonawy .
Jadalna z zastrzeżeniami. Wobec odmian o czerwieniejącym miąższu są szczególnie częste doniesienia, że może powodować niedyspozycje żołądkowo-jelitowe, nie poleca się zbierać tej odmiany. Także z innego względu nie jest to grzyb wart jedzenia – brak mu przyjemnego aromatu jaki ma czubajka kania.
(komentarze wyłączone)