Tradycja tłustego czwartku w Polsce nierozerwalnie łączy się pączkiem. Jednak słowo, pączek, nie zawsze oznaczało to, co znaczy dziś.
Zmiana jakościowa nastąpiła w XVI wieku, bo wcześniej pączek nie wyglądał tak jak dzisiejsza słodkość. Był wyrobem z ciasta chlebowego, nadziewano go boczkiem, kiełbasą, mięsem, smalcem albo skwarkami. Zapijano go wódką
Tłuszcz symbolizował nadmiar, a spożywanie tłustych potraw zapewniało szczęście.
Od XVI wieku utrwaliła się tradycja sporządzania słodkich, tłustych przysmaków, takich jak faworki, chrusty, racuchy, czyli tego, co w danym kraju uważano za słodycz, ale tanią, łatwą w przyrządzeniu i dostępną, bo wiejskiego pochodzenia
Zdaniem badaczy, tłuszcz jako symbol szczęścia pojawiał się nie tylko w potrawach.
Na wsi długo utrzymywał się stereotyp kobiety o pełnych kształtach - dziś powiedzielibyśmy - przy kości, która była symbolem dobrobytu, płodności i szczęścia. Na Górnym Śląsku kobiety zakładały kilka warstw halek, aby podkreślić swoimi kształtami, że będą dobrymi żonami
dodane na fotoforum:
ezbro7 2014-02-27
tyle ciekawych rzeczy o tradycji jedzenia pączków!Ciekawy byłby ten z boczkiem i mięsem!