dyrek 2009-05-10
Czy to są torciki bezowo - śmietanowe?
hbabik 2009-05-10
Jeśli to jest taka kopa jak ja też robię,czyli ze spirytusem to jest to SUPER RARYTAS....mniam,mniam już niedługo też będę ten rarytas robiła, pozdrawiam,pa
menrin 2009-05-10
oj coś nowego :) a może przepisik dostanę ;) Pięknie wyglądają :)
«•´`•.(*•.¸(`•.¸ ¸.•´)¸.•*).•´`•»
Dzień minął szczęśliwie
w słonecznym uśmiechu
i teraz do domu
powracam w pośpiechu
Lecz jeszcze dobranoc
szepnę Ci cichutko
Bo już wróżka nocy
się zbliża wolniutko
i sypie pył gwiezdny
na Twoją poduchę
Sen zmruży oczęta
marzeniem zasnute
więc śpij i śnij...
«•´`•.(*•.¸(`•.¸ ¸.•´)¸.•*).•´`•»
Dobranoc ,pozdrawiam... Menia:)
samda 2009-05-10
kopa to deser z placka kokosowego nasączonego spirytusem i przekładany bitą śmietaną z owocami i bakaliami. Pozdrowionka. :)))
nikita3 2009-05-10
bardzo smakowita galeria , a może to cukiernia ??;))
menrin 2009-05-12
oj musi to byc przepyszne :P już mi jęzorek ucieka ;D
Kiedy rano świt Cię zbudzi
to uśmiechem witaj ludzi.
Bo on goi wszelkie ranny no i zawsze
jest mile widziany...
Nawet gdy słońce na niebie nie świeci –
uśmiech radość wszędzie wznieci.
Milutkiego całego dnia ,
mnóstwa przyjemności
i radości życzy Menia...
Pozdrawiam...
dyrek 2009-05-12
Czy to to???
Kopa
Placki ananasowe
6 białek
12 dużych łyżek cukru
400 g wiórek kokosowych
Bakalie
1 puszka ananasa
100 g rodzynek
200 g spirytusu
100 g migdałów
Krem
1 kostka masła
2 jajka
4 łyżki cukru
250-200 ml śmietany słodkiej 30-36%
Placki ananasowe:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na gorąco (tzn. włożyć garnek z białkami i cukrem do miski z ciepłą wodą ok. 40°C), do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając, następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby potem można było nadać ciastu kształt kopca) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Bakalie:
Ananas pokroić w paski, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić zostawić do wychłodzenia, następnie namoczyć w zalewie spirytusowej, pozostawiając na noc.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki.
Krem:
Masło zmiksować lub utrzeć na puszysto, jajka ubić z cukrem.
Ubite jajka wlewać p...
dyrek 2009-05-12
Krem:
Masło zmiksować lub utrzeć na puszysto, jajka ubić z cukrem.
Ubite jajka wlewać powoli cienką strużką do masła, cały czas mieszając, dodać spirytus.
Pokrojony ananas, rodzynki, migdały wymieszać z kremem .
Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem w kolejności
od najmniejszego do największego placka.
Ubić 1 śmietanę kremówkę 30-36% na sztywno.
Przełożone kremem placki w formie kopca, oblać śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą.
http://turystyka.silesia-region.pl/slaskakuchnia/strona.php?grupa=2&art=39
samda 2009-05-12
ja nie daję kremu maślanego, tylko samą śmietanę wymieszaną z pokrojonymi owocami i bakaliami. A 1/4 l spirytusu wlewam na placek kokosowy i kawałki tego placka przekładam śmietaną w salaterce / gdy na wynos/ lub na płaskim talerzu /gdy konsumpcja w domu/ formując kształt kopca. Istnieją różne odmiany tego deseru, ale ja najbardziej lubię tę wersję.:)
trisana 2009-05-12
Interesująca galeria :)
dziękuje i pozdrawiam serdecznie:)
trisana 2009-05-12
Takie ozdoby można zrobic czymkolwiek, potrzebne tylko zręczne palce, marcepan lub jakaś masa plastyczna i barwniki :)
graga35 2009-05-13
bardzo lubie kopy.......
menrin 2009-05-16
Zasypia świat piosenką kołysany
Odpływa dzień, by jutro wrócić znów
Uśmiecham się do Ciebie na dobranoc
Życząc miłych snów...:)))