Ciasto
6 jajek
1i ¾ szkl.cukru
1 cukier waniliowy
3 szkl.mąki
2 łżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. Oleju
50 dag.szpinaku
MASA:
500 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
cukier waniliowy,
3 opakowania Śmietan-fiksu,
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%.
Sposób wykonania
1.Białka ubić na bardzo sztywną pianę i, cały czas ubijając, dosypywać cukier
z cukrem waniliowym.
2. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku.
3.Do ubitej masy jajecznej przesiać mąke z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
4. Następnie powoli wlewać olej.
5. Szpinak rozmrozić dokładnie odsączyć , zmiksować dodać do ciasta i wymieszać.
6. Ciasto wyłożyć na blachę i piec 50 min.
7.kremówkę ubić ze śmietan-fiksami dodając cukier i cukier waniliowy.Pod koniec dodać 2łyzki kwaśnej śmietany.
8.Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć masą
dodane na fotoforum: