Odmiana zimnolubna charekteryzująca się bardzo krótkim okresem wegetacyjnym. Mieszaniec ten został uzyskany w 1987 roku w Irkuckim Instytucie Żywienia przez skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej z wysokogórską truskawką chilijską. Truskawka ta uprawiana jest na terenach położonych poza kołem podbiegunowym. Roczne zbiory tych owoców nie przekraczają 200 ton. Owoce bardzo delikatne i nietrwałe nadające się do transportu wyłącznie w stanie zamrożonym. W smaku przypomina leśną poziomkę. Posiada też właściwości lecznicze, stosowana przy schorzeniach układu krążenia, niewydolności immunologicznej i niedoczynności nerek. W ostatnich latach stanowi nieodzowny składnik menu kosmonautów i pojawia się często na stołach rosyjskich milionerów. Od 2001 roku obowiązuje embargo na wywóz tej odmiany z Rosji. Jedynym krajem poza Rosją który posiadł tajniki uprawy truskawki syberyjskiej są Chiny, ale informacja ta nigdy nie została ostatecznie potwierdzona. Nie ma też żadnej pewności czy taka odmiana w ogóle istnieje.