CIASTO JASNE
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
CIASTO KAKAOWE
składniki jak do ciasta jasnego + kakao
MASA
budyń śmietankowy
1 margaryna
4 łyżki cukru pudru
KREM
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodawać po łyżce budyniu.
CIASTO
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, wodę , wymieszać.Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać ubitą pianę z białek.
Ciasto piec około 40 minut w temp. 180*C.
Gdy oba ciasta ostygną pokroić je w kromki i przekładać na przemian raz białe ciasto, masa, ciemne itd.......
Na koniec polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
sasanka 2011-11-28
Umila , bardzo się cieszę że smakowało. Ja teraz jak piekę to ciasto to mieszam mąkę tortową ( 1 szkl.) z krupczatką ( 0,5 szkl. )..