Pomarańczowe Delicje

Pomarańczowe Delicje

BISZKOPT
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM
0,5 litra mleka
1 czubata łyżka mąki
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
DODATKOWO
polewa czekoladowa
galaretka pomarańczowa

KREM: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym, a w drugiej rozrobić mąkę , wlać do gotującego mleka i zrobić budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu ( cały czas mieszając ) wystudzony budyń.
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę , wsypujemy cukier i kolejno dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i pieczemy około 40 minut w temp. 170stopni C.
Biszkopt ostudzony podzielić na 2 placki , na jednym wyłożyć masę . Przykryć je drugim plackiem, ale najpierw zrobić literatką otwory symetrycznie ( ja otwory wycinam kieliszkiem ). Do otworów ponakładać tężejącą galaretkę pomarańczową . Przykryć otwory krążkami, a całość polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO !

Polewa kakaowa z żelatyną:

4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi)
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny (płaska)

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.

Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta.

zoja59

zoja59 2011-11-25

Witam jak to ciasto wygląda smacznie
czy mogę prosić o przepis.
Pozdrawiam.

wuzetka

wuzetka 2011-11-25

napewno pyszne ciacho :)

babka22

babka22 2011-11-25

Piękne i smakowite a jaka piękna polewa bardzo proszę o przepis na nią :) POZDRAWIAM :)

sasanka

sasanka 2011-11-26

Kochani przepis podałam pod zdjęciem. Dla ułatwienia i mniejszej kaloryczności ciasta dodaje kremy w proszku .

umila

umila 2011-11-26

fajne pomarańczowe ciacho....:)

niezla1

niezla1 2011-11-27

Fajne ciacho. U mnie nazywa się korkowiec :)

stasia8

stasia8 2011-12-02

To przepyszne ciasto dawno go nie piekłam...ja do dziurek wkładałam jeszcze bakalie albo owoce...pycha...

milka69

milka69 2012-03-09

pyszne!

lanta21

lanta21 2019-10-08

super

dodaj komentarz

kolejne >