Kurtosz-ciasto kominowe,jeden z cynamonem i cukrem,drugi z czekoladą a trzeci z masą migdałową i posypką.
Trdelnik jest tradycyjnym słodkim ciastem pochodzącym ze Słowacji znany jest też w Czechach i Węgrach. Wykonany jest z walcowanego ciasta owijanego wokół kija a następnie grillowanego i obsypywanego cukrem i cynamonem. Jego produkcja ma długą tradycję w rejonie Skalicy. Węgierski generał który był na emeryturze - osiadł w Skalicy pod koniec XVIII wieku. Przywiózł ze sobą przepis na trdelnik z Siedmiogrodu i znacząco go zmodyfikował do formy znanej właśnie jako Skalicky trdelnik. Węgierska nazwa to Kürtőskalács (Kurtosz) Świeże trdelniki są chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku... Są bardzo gorące, a po ściągnięciu z wałka bucha z niego para jak z komina - stąd tez kolejna nazwa - ciasto kominowe.
dodane na fotoforum: