kbas7 2014-03-30
...super 'serweta' tylko odbić i hawtować! Pozdrawiam z wiosną - ja właśnie wróciłam z grzybów - zapraszam do oglądania rydzów wielkoludów - pozdrowienia ślę z sosnowych lasłów...
kbas7 2014-03-31
...nie wiem jak mi to haftowanie wyszło wstyd mi za bład!(pw) Rydze dusi sie pokrojone w paseczki w słodkiej śmietanie na koniec zielona pietruszka, sól i pieprz i...już. Małe marynuję 2:1 woda z octem, cebulka, ziele ang. liśc bobkowy (laurowy), nasina gorczycy (1/2 łyżeczki na ok. 1l zalewy), można dać parę krążków marchewki na ozdobę. W zalewie zagotować rydze (wcześniej obgotowane w słonej wodzie tak z 15min. i odcedzone) w zalewie tak z 5min i gorące przekładać do wyparzonych słoików, zkręcić jak będą stygły to denka zostanę zassane. Smacznego - jak nazbierasz rydzów, podobnie się marynuje maślaczki i kozaczki, tylko małe i same gówki.