Wieniec w cieście
1 kg łopatki wieprzowej, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 0,5 szklanki białego wina, 10 dag słoniny, 25 dag wątróbki, 1 mała bułka czerstwa, 3 jajka, olej do smażenia, 30 dag francuskiego ciasta, przyprawy; pieprz naturalny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy.
Mięso wieprzowe pokroić w kostkę. Marchewki, pietruszki, oraz selera zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do pokrojonego mięsa, zalać winem i pozostawić na 24 godziny. Następnie mięso z warzywami obsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, wątróbkę i dusić razem 10 minut. Po przestudzeniu, zemleć w maszynce trzy razy razem z namoczoną bułeczką. Dodać jajka, przyprawy i dobrze wyrobić masę na pasztet. Przełożyć masę pasztetową do formy /wieńca/ i piec 45 minut. Następnie wyjąć upieczony pasztet, owinąć paskami francuskiego ciasta, posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 10 minut.