Lubieńskie skrzydełka
2 kg średniej wielkości skrzydełek drobiowych, 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
50 dag pieczarek, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 2
średnie cebule, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki masła, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, przyprawa do drobiu.
Ze skrzydełek usunąć kości, dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej i przesmażyć w tłuszczu z posiekaną drobno cebulą. Następnie odparować i przestudzić. Mięso wyłożyć do miski, dodać przygotowaną pieczarkę, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy i natkę. Dokładnie wyrobić farsz i wypełnić nim skrzydełka. Ułożyć skrzydełka na blasze i wstawić do upieczenia na godzinę w temperaturze 200oC .
sedna66 2009-02-25
pozdrawiam:).. cieszę się,że się przepisy na coś przydadzą.. są wykonalne nie z fantazji:)