Kwiat liliowca

Kwiat liliowca

Pąki liliowców (nie mylić z liliami!) są jadalne. Można je dodawać do zup (wzbogacają ich smak dodane kilka minut przed końcem gotowania), a kwiaty można smażyć w cieście. Należy wtedy odciąć podstawę, rozpłaszczyć kwiat, zanurzyć w cieście i przyrumienić z obu stron.

Ciasto:
3 jajka rozbić z ½ szklanki mąki, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ½ podsmażonego na oliwie ząbka czosnku, ew. trochę mleka dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

dodane na fotoforum:

mycha64

mycha64 2012-06-19

pięknie kwitnie...

danaka9

danaka9 2012-06-19

Tego nie wiedziałam...........jest piękny i szkoda go zjeść...

monik

monik 2012-06-19

ale cudo.....piękne zdjęcie Helenko......miłego wieczorku kochana....

jokam

jokam 2012-06-19

ciekawe...
ale skorzystać nie mogę, pyłkowicę mam...

iza57

iza57 2012-06-19

Śliczny liliowiec...Miłego wieczoru Helenko...Pozdrawiam:)

ogopogo

ogopogo 2012-06-19

Witam serdecznie wieczorkiem:))))))Życzę spokojnej nocy i kolorowych snów po upalnym dniu:))))))))Dobranoc:)))))

jasta

jasta 2012-06-19

Zamiast jeść , popatrzę sobie :))

miner1

miner1 2012-06-20

Witam z rana !
Życzę dobrego dnia !

awe57

awe57 2012-06-20

Jeśli w drugim sercu leżą samotne śniegi,
bądź ciepłym tchnieniem wiosny,
która je roztapia
- jeżeli jest głębia wodna,
bądź perłą w tej toni,
jeżeli jest pustynia stepu,
posiej w niej kwiaty szczęścia,
jeżeli są ciemne pieczary,
bądź w tych ciemnościach promieniem słońca….

/Henryk Sienkiewicz/

Z SERCA DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKO I Z SERCA POZDRAWIAM

ireff

ireff 2012-06-20

Wspaniałe kwiaty, pozdrawiam słonecznie.

galina1

galina1 2012-06-20

Przepiękny.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

bajka1

bajka1 2012-06-20

Wspaniałe jest jego piękno. Cudna fotografia :))

dodaj komentarz

kolejne >