Pąki liliowców (nie mylić z liliami!) są jadalne. Można je dodawać do zup (wzbogacają ich smak dodane kilka minut przed końcem gotowania), a kwiaty można smażyć w cieście. Należy wtedy odciąć podstawę, rozpłaszczyć kwiat, zanurzyć w cieście i przyrumienić z obu stron.
Ciasto:
3 jajka rozbić z ½ szklanki mąki, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ½ podsmażonego na oliwie ząbka czosnku, ew. trochę mleka dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
dodane na fotoforum:
iza57 2012-06-19
Śliczny liliowiec...Miłego wieczoru Helenko...Pozdrawiam:)
ogopogo 2012-06-19
Witam serdecznie wieczorkiem:))))))Życzę spokojnej nocy i kolorowych snów po upalnym dniu:))))))))Dobranoc:)))))
jasta 2012-06-19
Zamiast jeść , popatrzę sobie :))
miner1 2012-06-20
Witam z rana !
Życzę dobrego dnia !
awe57 2012-06-20
Jeśli w drugim sercu leżą samotne śniegi,
bądź ciepłym tchnieniem wiosny,
która je roztapia
- jeżeli jest głębia wodna,
bądź perłą w tej toni,
jeżeli jest pustynia stepu,
posiej w niej kwiaty szczęścia,
jeżeli są ciemne pieczary,
bądź w tych ciemnościach promieniem słońca….
/Henryk Sienkiewicz/
Z SERCA DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKO I Z SERCA POZDRAWIAM
ireff 2012-06-20
Wspaniałe kwiaty, pozdrawiam słonecznie.