Gąska już w zalewie:D

Gąska już w zalewie:D

Teraz 24 H w lodówce i jutro nafaszerować jabłkami do piekarnika na 5 godzin i będzie uczta!!

Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, na statystycznego Polaka przypada 17 g. gęsi rocznie!!! Prawie cała produkcja trafia na rynek niemiecki! A przecież polska gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu. Doceniają ją zagraniczni smakosze. Gęsina powinna goscić na naszych stołach zdecydowanie częściej - nie tylko na św. Marcina!
Mięso z gęsi to bogactwo pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają pracę mózgu. Dlatego też gęsina rekomendowana jest dla osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe.

Warto także docenić to, że mięso z gęsi dostarcza wielu cennych witamin – A, E, witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyny – oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, przez co wpływa na wydolność organizmu:)
Listopad to idealny miesiąc za zakup gęsiny;)

dodane na fotoforum:

grafol

grafol 2013-11-15

No to smacznego :) Pozdrawiam.

inius

inius 2013-11-15

Smacznego

piatal

piatal 2013-11-16

echhhh

fanrats

fanrats 2013-11-16

Ale będzie uczta!

dodaj komentarz

kolejne >