Teraz 24 H w lodówce i jutro nafaszerować jabłkami do piekarnika na 5 godzin i będzie uczta!!
Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, na statystycznego Polaka przypada 17 g. gęsi rocznie!!! Prawie cała produkcja trafia na rynek niemiecki! A przecież polska gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu. Doceniają ją zagraniczni smakosze. Gęsina powinna goscić na naszych stołach zdecydowanie częściej - nie tylko na św. Marcina!
Mięso z gęsi to bogactwo pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają pracę mózgu. Dlatego też gęsina rekomendowana jest dla osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe.
Warto także docenić to, że mięso z gęsi dostarcza wielu cennych witamin – A, E, witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyny – oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, przez co wpływa na wydolność organizmu:)
Listopad to idealny miesiąc za zakup gęsiny;)
dodane na fotoforum: