inello 2016-08-08
Smacznego :)
friegem 2016-08-08
kromal
dla
mnie!!!
semigod 2016-08-11
Na 2 bochenki;
1kg mąki pszennej typ 650
0,5 kostki drożdży (50g)
łyżka stołowa Chlorku sodu
3 garście (i tu w dowolnej konfiguracji) sezam, łuskane ziarno słonecznika, otręby, siemię lniane, płatki owsiane.
ok. 0,9 l. H2O .
Drożdże rozbełtać w ciepłej wodzie, produkty sypkie wymieszać , zalać drożdżową zawiesiną i wymieszać dokładnie uzyskując ciasto o takiej konsystencji :
http://youtu.be/Il3HA2Hg0cA
pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, zamieszać, przełożyć do wysmarowanych foremek, poczekać ponownie aż wyrośnie, zapakować do rozgrzanego piekarnika 180' i piec aż bochenki będą rumiane.
Moje foremki mają ok.33X10X8 cm.
semigod 2016-08-11
Oczywiście przed pieczeniem ciasto można czymś posypać (mak,sezam,len,słonecznik,kminek,czarnuszka)
olgad 2016-08-11
O, dziękuję! :*
Myślę, że Twoja i moja garście się różnią ;)))
A co to jest Chlorek sodu?
semigod 2016-08-12
Chlorek sodu to sól, której używasz w kuchni.
Użyłem nazwy chemicznej , żeby nie było wątpliwości , bo są różne sole.