Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
100 g masła
paczuszkę cukru waniliowego
1 jajko
Wszystkie składniki połączyć razem, zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na ok 1-1,5godz czasu. Z ciasta odkroić 1/3 i odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek ok. 0,5cm , wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, po nakłuwać widelcem ( inaczej zrobi nam się balonik). Podpiec w temperaturze 170°C przez 20-25min. Do zrumienia.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu zmielonego
8 jajek
100 g miękkiego masła
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat np waniliowy bądź ekstrakt waniliowy(będzie bardzo pysznie pachniał wanilią)
żółtko do posmarowania pasków
Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i po troszkę twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 50 g cukru, dla usztywnienia. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną. Dodajemy aromat/ekstrakt
Na podpieczony spód wyjęty już z piekarnika wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto będące w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków układamy na serniku kratkę, którą smarujemy żółtkiem.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180°C.
lukier:
150 g cukru pudru
1 białko
Cukier puder i białko, ucieramy. Jeśli będzie zbyt rzadki, gęstość regulujemy cukrem pudrem, natomiast jeśli zbyt gęsty dolewamy gorącej wody.
Wystudzony sernik posmarować lukrem. Gotowe!:)
Smacznego!
dodane na fotoforum:
marata 2010-06-26
Pychotka...szkoda, że pieczenie wychodzi mi na minus :) Ciasta kupuję w cukierni....
Pozdrawiam serdecznie :)
labcia 2010-06-26
Sernik wygląda bardzo apetycznie, pozwolę sobie również skorzystać z podanego przepisu. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli :)