Składniki :
ciasto :
3 szklanki mąki
170 g margaryny
szklanka śmietany 36%
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
farsz :
800 g pieczarek
4 średnie cebule
planta
sól , pieprz
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Zrobić zaczyn. Śmietanę wymieszać z drożdżami i cukrem. Mąkę zmiksować wraz z ciepłą margaryną. Dodać sól oraz śmietanę z drożdżami . Wyrobić ciasto ,aż wszystkie grudki znikną. Odstawić pod przykryciem na 30 -60min.
farsz: pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce lub w robocie kuchennym. Cebulę pokroić według uznania i zeszklić na patelni na plancie. Dodać pieczarki i smażyć aż do odparowania wody . Doprawić solą i pieprzem.
Z kawałka ciasta uformować wałeczek , który należy rozwałkować na długi prostokąt . Na środku prostokąta [ na całej długości ] ułożyć farsz. Jeden brzeg ciasta założyć za farszem i docisnąć. Powstały wałek lekko spłaszczyć i pokroić na ukos tak jak kroi się kopytka
Ulepione paszteciki ułożyć na posmarowanej margaryną blaszce , posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25-30 minut - do zrumienienia.
Smacznego!
aniakar 2010-06-25
To lubię....jeszcze barszczyk i obiad gotowy............
.....pozdrawiam ...miłego weekendu Ci życzę................dużo słoneczka.............
marata 2010-06-28
Miłego Dnia życzę :)
Pozdrawiam :)