Churros to kubańskie ciastka? pączki? rurki bez kremu? Wywodzą się z Hiszpanii i Portugalii, ale to właśnie Kubańczycy rozpowszechnili je w Stanach. Ciasto podobne do ciasta na ptysie, usmażone na złoto, posypane cukrem lub cukrem z cynamonem czy ziarenkami wanilii jest super chrupiące i dobre. Jednym z moich ważniejszych marzeń było spróbowanie kubańskich churros w Hawanie. Nie dość, że się spełniło, to jeszcze miałam okazję zobaczyć jak się przygotowuje churros. Uliczny sprzedawca miał ostatnią porcję z pierwszej tego dnia partii tych pychot, a nas było troje. Poczekaliśmy więc na świeże, a za nami ustawił się okazały ogonek. Na zdjęciu churros z pierwszej partii- nasze, a raczej ich początki, środek i końcowy produkt pokażę jutro:)
dodane na fotoforum:
halka 2018-01-23
W okresie moich dziecięcych lat wiele produktów w sklepach pakowano w tak zwijane,papierowe torebki;chyba to lepsze od plastiku,którym obecnie zaśmieca się świat.
siestala 2018-01-27
Ewcia, nie bój ;) jednym z przysmaków Ameryki Łacińskiej jest chicharron- krótko ugotowana , ostudzona i potem usmażona na chrupko i złoto słonina ( na ogół pocięta w grube wstąźki przed obróbką). Szlachetniejsze chicharrones robi się właśnie z boczku. Kompletna i totalnie zabójcza bomba cholesterolowa, ale "raz Maty radyła"( jak mawiają na Ukrainie) ;)