Przepis na chleb jest banalnie prosty.
1 kilogram i 1szklanka dowolnej mąki pszennej.
Pół szklanki mąki żytniej , ja daję mąkę żurkową.
5 dkg drożdży.
Łyżeczka cukru.
2 łyżeczki soli.
Garść słonecznika.
2 JAJA.
3 szklanki wody orientacyjnie bo każda mąka inaczej zabiera
Aby wzbogacić smak można dodać różnych ziół typu
zioła prowansalskie , majeranek , kminek , pestki dyni i co tylko fantazja podpowie.
Zrobić z drożdży , cukru ,szklanki wody i kilku łyżek mąki rozczyn .
Jak wyrosną wsypać resztę mąki , słonecznik , dodać roztrzepane jaja ,
wlać resztę wody i dobrze wyrobić—około 20 minut .
Ciasto niezbyt gęste.
Przd pieczeniem posmarować jajem a po wyjęcu wodą , będze ładna skórka.
W moim piecu piecze się około godziny 200 stopniach i wychodzi super .
Przepis znalazłem gdzieś w internecie , trochę go zmodyfikowałem.
Nam bardzo smakuje .
yanisia 2010-09-21
Witaj:) Boski ten chlebek i chciałam dopytać czy wyjmujesz na stolnicę i wyrabiasz jeszcze? Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)
skalnik 2010-09-21
Dzięki za pozdrowienia .
NIe . PO wyjęcu z miski formuję porcje i wkładam do keksówek .
Tam sobie rosną ,a później do pieca.
yanisia 2010-09-28
No................tu sobie siedzi przepisik,znalazłam Cię:) Ja też piekę różne chlebki a zawsze fajnie znać jeszcze inny.Bo wygląda przecudnie:) Pozdrowienia..........zapisałam kiedyś i zgubiłam,teraz mam znowu:)
jagoda8 2016-10-18
Dziękuję:)szukałam takiego przepisu i znalazłam:)))))
Upiekę i sie pochwalę:)pozdrawiam serdecznie:)