Składniki:
1/2 kostki masła +1/2 kostki margaryny
3 łyżki ciemnego kakao
7 łyżek wody
1- 1.5 szklanki cukru
3 jajka
proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
1.5 szklanki mąki
W garnuszku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, cukier,wodę, kakao . Odlewamy 3/4 szklanki na polewę, a resztę lekko studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Do jednej miski wbijamy żółtka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę kakaową. Dokładnie mieszamy.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka.
Dodajemy białka do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy i wstawiamy na ok. 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Ucierałam robotem na małych obrotach.
Jak ciasto lekko przestygnie smarujemy polewą (to 3/4 szklanki [+6 kostek czekolady]które odlaliśmy z masy kakaowej).
niusia1 2013-11-17
stary,niezawodny przepis i pyszne ciasto a na nim śliczna dekoracja- smacznego!
choco13 2013-11-17
To prawda ze zapomniane..! Tez kiedys czesto go pieklam jak bylam o 10 kg mlodsza:))
Dziekuje za piekny komentarz,pozdrawiam i milego wieczorku zycze..
omarlen 2013-11-17
To prawda trochę zapomniane dawno nie piekłam...:)
Niech Ci się przyśni zielony las, pachnący mchem i żywicą. Niech Cię otuli wieczorna mgła, a słonko obudzi o świcie.....Miej nocki..:)