Jest tyle przepisów ,że nie wiem który wybrać.Na razie 16 orzechów zasypałam cukrem.
Może ktoś z doświadczeniem praktycznym mi poradzi:):)
maria10 2014-07-09
.... na orzechówce się nie znam..... więc Ci nie polecę żadnego przepisu..... ale na pewno znajdzie się ktoś w garnuszku kto będzie Ci służył radą..... u mnie wczoraj tylko trochę popadało..... burza przeszła bokiem /na szczęście/.... dziś jest ciepło 20 st. C. i też przez chwilę dosyć solidnie popadało..... ogródek gruntownie podlany.... teraz przydałoby się trochę ciepłych dni bez deszczu....
pozdrawiam Cię Zdzisiu bardzo gorąco i życzę radosnego dnia:)))))
maria19 2014-07-09
Na ból żołądka dobry jest kieliszeczek, ale nie więcej...poguglaj sobie Zdzisiu, tam wszystkie przepisy są wypróbowane :)
Miłego popołudnia :)
vitaawe 2014-07-09
...:)))
http://photos.nasza-klasa.pl/26875989/2998/main/a098b803f1.jpeg
niusia1 2014-07-09
no proszę- jaki fajny medykament;)))' niestety ja ci nie poradzę- w zyciu nie robiłam,ale spytaj Geni(nfoksik) ona robi właśnie też nalewke i to nie pierwszy raz
gepi12 2014-07-10
NIE MAM DOŚWIADCZENIA! CHOCIAŻ KOSZTOWAŁAM, WZDĘCIE PO KIELONKU PRZESZŁO! NIESTETY NA ZIELONE ORZECHY TRZEBA CZEKAĆ NA NASTĘPNY ROK...
nfoksik 2014-07-10
15-20 orzechów jak są miękkie soczyte to zasypuję na jeden dzień 30dkg cukru, a jak już trochę twardawe to cukier rozpuszczam w 100/150g wody i zalewam orzechy, wlewam wodkę i przez 4 tyg.potrząsam od czasu do czasu, trzymam w ciemnym miejscu.U Ciebie Zdzisiu już jest dużo soku to tyko wlej wódkę żytnią/innej nie używam/.Jest to likier orzechowy na dolegliwości żołądkowe i nieżyt jelit.A nalewkę orzechową robi sie inaczej, nalewka jest na bóle żołądka i zatrucia pokarmowe, ale nie chcą jej pić,bo jest niesłodka dlatego też i nie robię, likier lepiej smakuje.Po odcedzeniu zalewam jeszcze raz orzechy winem gronowym półsłodkim na 4 tyg. i mam winko orzechowe na wzmocnienie.
b0zenka 2014-07-10
Nie poradzę ... bo moje lekarstwo stoi już przeszło 10lat i nikt niechce ruszyc ...niech sobie stoi.
Pozdrawiam słonecznie ...